Ciasto Zebra z Musem Porzeczkowym



Ciasto zebra z musem porzeczkowym to mocno kakaowe ciasto składające się z puszystych biszkoptów, puszystej piany i pysznego powidła porzeczkowego. Wszystkie te składniki połączone razem dają ciekawą kompozycję smakową. Słodka masa przełamana jest lekko kwaśnym powidłem, a kakaowy biszkopt uzupełnia całe ciasto.

Ciasto zebra to jeden z najłatwiejszych wypieków, jakie znam. Wystarczy upiec 3 biszkopty i przygotować śmietanową masę. Z pewnością każdy z Was doceni je za prostotę wykonania i przede wszystkim za cudowny smak, który jest niedoopisania.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto zebra, które na pewno zachwyci Wasze podniebienia. Idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, a także słodka przekąska do kawy.

PRZEPIS NA CIASTO ZEBRA Z MUSEM PORZECZKOWYM



Składniki

CIASTO

  • 4 jajka
  • 30 g mąki
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • należy przygotować 3 biszkopty

MASA

  • 1 l śmietanki 30%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny

DODATKOWO

  • dżem porzeczkowy

Przygotowanie

  • Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru pudru. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.
  • Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy szpatułką. Pieczemy w 160-170 stopniach przez 25-30 minut.
  • Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy łyżka, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawimy do ostygnięcia.
  • Śmietanka musi być zima. Najlepiej włożyć ją do lodówki na kilka godzin. Zimną śmietankę umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę.
  • Na dwóch schłodzony biszkoptach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.


Warstwy ciasta układamy następująco:

  • biszkopt z dżemem
  • 1/2 masy śmietanowej
  • biszkopt z dżemem
  • 1/2 masy śmietanowej
  • biszkopt


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.