Kurczak zapiekany z serem pleśniowym i gruszką

Kurczak zapiekany z serem pleśniowym i gruszką

Gruszka to bardzo smaczny owoc, który można wykorzystać do przygotowania dań obiadowych. Ostatnimi czasy bardzo posmakowało mi połączenie gruszki, sera pleśniowego, szynki parmeńskiej oraz świeżej rukoli.



Na blogu znajdziecie sałatkę w takiej kompozycji – sałatka z szynką parmeńską, a tym razem przygotowałam zapiekanego kurczaka z serem pleśniowym i gruszką. Powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę! Danie wyszło rewelacyjne!

Kurczak zapiekany z gruszką i serem pleśniowym smakuje naprawdę obłędnie. Jest delikatny, aromatyczny, a jednocześnie wyrazisty w smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem tradycyjnych ziemniaków i surówki. Można go również serwować z ryżem czy kaszą. Polecam skosztować, bo naprawdę warto. Zapraszam na przepis, który jest naprawdę bardzo łatwy!

KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 gruszka
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią 
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2-3 łyżki ketchupu


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kotleciki z obu stron. 
  • Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, ser pleśniowy również kroimy w kostkę.
  • Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ketchupem, mi posłużył do tego domowy ketchup z cukinii
  • Następnie na kotlety wykładamy ser pleśniowy, gruszkę, porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez 25 minut, grzanie góra-dół. 
  • Na gotowe kotleciki wykładamy posiekane orzechy oraz świeżą rukolę. 


Kurczak zapiekany z serem pleśniowym i gruszką
Kurczak zapiekany z serem pleśniowym i gruszką


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

4 − jeden =