Delikatne, aksamitne i pyszne czekoladowe ciasto z serem. Bardzo łatwe w przygotowaniu, z prostych i ogólnodostępnych składników.
To czekoladowe ciasto z serem jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu! Całe ciasto można przyszykować w 20 minut + oczywiście czas pieczenia. Na tak dobre ciasto, to naprawdę nie długo. Po upieczeniu przekonacie się sami, jakie jest pyszne.
Masę serową przygotowałam z sera z wiaderka, najlepiej wybrać gęsty, suchy i zwarty ser. Jeśli Wasz ser będzie zbyt rzadki, warto dodać do niego łyżkę mąki.
CZEKOLADOWE CIASTO Z SEREM – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 5 jajek
- 350 g mąki
- 40 g kakao
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
MASA SEROWA
- 500 g dobrej jakości sera z wiaderka
- 1 opakowaniu budyniu śmietankowego
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
POLEWA
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
DODATKOWO
- wiórka kokosowe do dekoracji
Wykonanie
- Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie cienką stróżką wlewamy na przemian wodę z olejem.
- Do masy jajecznej wsypujemy przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Wykładamy na ciasto za pomocą łyżki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.
- Polewa: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Gotową polewę wykładamy na przestygnięte ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy kokosem.
Witam, jaki ser może pani polecić do serników? Robiłam sernik na ubiegłe święta i niestety katastrofa, był za rzadki i mi popłynął
President ma dość dobre 🙂
Bardzo pyszne ciacho i dziekuje za przepis❤️