Ciasto makowo-kokosowe

Ciasto makowo-kokosowe

Dzisiaj propozycja na przepyszne ciasto makowo-kokosowe. Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości.



Przepis na ciasto makowo-kokosowe jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie maku z kokosem tworzy niesamowity smak, który chyba każdemu przypadnie do gustu. Do tego pyszna masa śmietankowa, warstwa kwaśnego dżemu i posypka z białej czekolady. To ciasto to prawdziwy majstersztyk. Polecam gorąco wypróbować!

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 70 g maku
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 120 mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 1 tabliczka białej czekolady


Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i miksować na małych obrotach do połączenia.
  • Kolejno dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Całość wymieszać do połączenia a pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 35 minut, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.


Masa:

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder zmiksować do powstania gęstego, sztywnego kremu. Pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać.
  • Jeden blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie wyłożyć 2/3 masy śmietankowej i całość przykryć drugim blatem ciasta.
  • Wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch posypać posiekaną białą czekoladą.
  • Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
ciasto kokosowo makowe
ciasto z makiem i kokosem


Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmu, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tego pysznego ciasta.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

2 komentarze

Dodaj komentarz

3 + 6 =