Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Dziś mamy dla was przepis na ciasto ze śliwkami, na kruchym cieście, z delikatną bezową pianką przykryte kruszonką ze startego ciasta kruchego. Proste, nieskomplikowane a jakie pyszne! Obowiązkowa pozycja do upieczenia w sezonie śliwkowym. Jeśli szukasz prostego i smacznego ciasta ze śliwkami i kruszonką, to będzie to najlepszy wybór.



KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Składniki

Ciasto kruche

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 żółtek

Beza

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 10 śliwek


Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić na bok w temperaturze pokojowej.

2. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę, żółtka, cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto (rękoma lub robotem kuchennym). 1/2 ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.

3. Resztą ciasta wylepić dno blaszki (24×24 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie ciasto nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym do 175° C piekarniku przez 12 minut, do lekkiego zarumienienia.

4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować chwilę do połączenia.

5. Na podpieczony spód wyłożyć połówki śliwek, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z zamrażarki.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec przez 35-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.



ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami przepis
ciasto ze śliwkami na kruchym cieście


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na kruche ciasto ze śliwkami krok po kroku.

Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.3 / 5. Liczba głosów: 403

4 komentarze

  1. Dzień dobry
    Mam parę pytań:
    1. Czy 50 gram cukru na tą ilość mąki to nie za mało. 1/5 szklanki to chyba ciut mało.
    2. Jak długo trzymać ciasto w zamrażarce?
    3. W przepisie jest, że ścieramy odłożone ciasto z zamrażarki a na zdjęciach wydaje się, że
    to ciasto jest rwane i kładzione na białko?

    Dziękuję i pozdrawiam

    • 1. Uważam, że 50 g cukru to wystarczająco, ale można zwiększyć jego ilość wedle uznania.
      2. Ciasto wstawiłam do zamrażarki, na czas podpieczenia kruchego spodu i przygotowania kolejnych etapów ciast, około 30 minut.
      3. Ciasto jest starte na tarce, co widać na filmiku 🙂

      Zachęcam do obejrzenia całego video, tam widać cały etap przygotowania ciasta krok po kroku.

Dodaj komentarz

jeden × dwa =