Czosndogi to świetna przekąska, która w ostatnim czasie stała się hitem internetu. Bardzo mnie to zaciekawiło, dlatego też postanowiłam również przygotować czosndogi w swoim domu.
Czego potrzebujemy do przygotowania czosndogów? Oczywiście bagietek czosnkowych, parówek, żółtego sera oraz ulubionych dodatków. W moim przypadku jest to kukurydza, papryka czerwona oraz ogórki konserwowe. Obowiązkowo oczywiście ketchup oraz domowy sos czosnkowy.
Domowe czosndogi smakują naprawdę świetnie i na pewno ten pomysł zostanie w naszym domu na długo. Są one fajnym pomysłem na szybko obiad, kolację, a także ciepłą przekąskę, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis!
CZOSNDOGI – PRZEPIS
Liczba porcji: 2 | Czas pieczenia: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 bagietki czosnkowe
- 100 g żółtego sera
- 4 parówki
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 ogórki konserwowe
- 2 garści kukurydzy
- 4 pomidorki koktajlowe
- pęczek szczypiorku
- ketchup
- sos czosnkowy
Wykonanie
- Bagietki czosnkowe przekrawamy na pół, wzdłuż, a następnie delikatnie rozchylamy za pomocą dłoni. Na spód wykładamy trochę startego sera, a na nim układamy parówki – dwie do jednej bułki.
- Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut.
- W międzyczasie kroimy paprykę, ogórki, pomidorki koktajlowe, siekamy szczypiorek i odsączamy kukurydzę.
- Polecam Wam również przygotować domowy sos czosnkowy z przepisu: jogurtowy sos czosnkowy
- Po upływie czasu wyjmujemy czosndogi z piekarnika i wykładamy na nie ogórki, paprykę, kukurydzę i pomidorki koktajlowe. Wierzch polewamy ketchupem, sosem czosnkowym oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.