Deser z musem malinowym to świetna propozycja na smaczną przekąskę z owocami. Deser w pucharku, który przygotowałam, jest bardzo smaczny, lekki, delikatny, wręcz rozpływam się w ustach. Dodatkowo do jego przygotowania potrzeba tylko kilka prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie.
Taki deser malinowy idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo prosty do zrobienia, a w pucharku prezentuje się naprawdę wspaniale. Deser z musem malinowym idealnie sprawdzi się na romantyczny wieczór we dwoje, na Walentynki, ale także, kiedy odwiedzą nas znajomy czy rodzina. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
DESER Z MUSEM MALINOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 250 ml gorącej wody
Do dekoracji:
- kilka kostek białej czekolady
- kilka borówek
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Wykonanie
- Do 250 ml gorącej wody przesypujemy galaretkę malinową, odstawiamy do przestygnięcia.
- Maliny blendujemy na mus, do musu przelewamy przestygniętą galaretkę, całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Herbatniki rozdrabniamy, najlepiej zrobić to za pomocą tłuczka do mięsa.
- Na spód 4 pucharków wykładamy porcję pokruszonych herbatników (połowę odkładamy na później).
- Na herbatniki wykładamy tężejący mus. Pucharki z musem odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Za pomocą łyżki lub szprycy umieszczamy porcję masy kolejno w pucharkach (zostawiając połowę masy na wierzch).
- Na masę wykładamy odłożone herbatniki, a na nich wykładamy pozostałą masę. Wierzch deserków dekorujemy wiórkami kokosowymi, pokrojoną w kostkę czekoladą oraz borówkami. Gotowe pucharki odstawiamy do lodówki na kilka godzin.