Młoda kapusta po Wiejsku

Młoda kapusta po Wiejsku

Młoda kapusta po wiejsku to świetny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Danie to jest ekspresowe w przygotowaniu a co najważniejsze świetnie smakuje. 



Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kapustę w wersji na ciepło. Polecam Wam tutaj również dania takie jak:

Młoda kapusta po wiejsku świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Można ją przygotować w 20 minut, dzięki czemu w tym czasiem możemy przyrządzić coś ciepłego i smacznego na obiad. Danie to jest delikatne, lekkie a zarazem sycące. Koniecznie wypróbujcie przepis, póki sezon na młodą kapustę w pełni. Zapraszam!

MŁODA KAPUSTA PO WIEJSKU – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na rozgrzaną z łyżką masła patelnię.
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni.
  • Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki. Następnie drobno siekamy za pomocą noża lub przy pomocy mandoliny.
  • Do garnka przekładamy posiekaną kapustę i zalewamy ją bulionem. Całość gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu ugotowaną kapustę z ewentualnie pozostałym bulionem przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy przez 3-4 minuty.
  • Gotową kapustę serwujemy ze świeżym pieczywem.


Młoda kapusta po Wiejsku przepis
Młoda kapusta po Wiejsku przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *