Ciasto z borówkami i kruszonką

Banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z borówkami i kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki czy jako słodka przekąska w ciągu dnia.



Ciasto z borówkami i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Czasem prościej oznacza smaczniej i tak właśnie jest w przypadku tego ciasta. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.

Jeśli macie ochotę na małe co nieco, koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto z borówkami i kruszonką. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

CIASTO Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 3 jajka 
  • 300 g  mąki pszennej
  • 50 g masła 
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garści borówek

Kruszonka

  • 50 g cukru
  • 75 g mąki
  • 50 g masła


Wykonanie

  • Całe jajka ubić na pianę. Dodać cukier, miksować do połączenia składników
  • Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i delikatnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto posypać owocami.
  • Składniki na kruszonkę umieścić w misce i połączyć.
  • Formę z ciastem wsadzić do piekarnika. Piec 30-40 minut w 180 stopniach.
  • 15 minut przed końcem pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika i  posypać kruszonką. Wstawić ponownie i piec do końca czasu.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden + 7 =