Hamburger XXL



Hamburger to typowe danie typu fast food, które bardzo często przygotowujemy w swoich domach. Z pewnością wiele z Was korzystało z naszego przepisu na domowego hamburgera, jeśli nie znajdziecie go tutaj: Domowe Burgery. Tym razem mamy dla Was coś specjalnego. Danie, które zaprezentujemy Wam w tym wpisie to hamburger XXL.

Hamburger XXL to wielki przebój w świecie fast foodów. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi tego typu dań i przekąsek. Hamburger XXL z pewnością zasyci każdego, nawet największego głodomora.

W tym wpisie zaprezentujemy Wam smaczne danie typu fast food a dokładnie hamburgera w dużych rozmiarach, który wystarczy na obiad czy kolację dla całej rodziny. Macie ochotę? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie naszego przepisu!



PRZEPIS NA HAMBURGERA XXL

Ciasto 

  • 250 ml wody
  • 8g drożdży instsnt
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g oleju
  • 3 łyżeczki sezamu do posypania

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 5 sztuk ogórka konserwowego
  • 150g sera żółtego
  • 5 łyżek sosu bbq 
  • przyprawy 


Przygotowanie

Ciasto

  • Wodę, drożdże i cukier umieszczajmy w miseczce. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Dodajemy mąkę, sól, olej, cukier jajko i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1h.

Farsz

  • Pieczarki pokroić w paseczki i usmażyć (bez tłuszczu) na patelni. 
  • Mięso mocno podsmażyć, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek chwilę poddusić. Doprawić ( pieprzem, solą, curry, papryką). 
  • Tortownicę 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta rozwałkować tak żeby zakryć dno i boki tortownicy z lekkim naddatkiem. 
  • Przygotowany farsz mięsny wyłożyć równomiernie na ciasto, posmarować sosem bbq, położyć ogórki, pieczarki i plasterki sera żółtego.


  • Przykryć resztą ciasta tak żeby ciasto z góry stykało się z ciastem po bokach tortownicy, posmarować żółtkiem, posypać sezamem.
  • Piec z termoobiegiem 20-30 min w 180°C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

trzy − dwa =