Szybkie ciasto bez miksera

Szybkie ciasto bez miksera

Szybkie ciasto bez miksera to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto mieszane łyżką. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera, ponieważ wszystkie składniki mieszane są drewnianą łyżką kuchenną. 



To jeden z najprostszych przepisów na pyszne ciasto do kawy. Aby ciasto wyszło puszyste, składniki należy krótko mieszać i pamiętać o tym, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. 

Ciasto bez miksera to wypiek, który zawsze się udaje i każdemu smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

CIASTO BEZ MIKSERA – PRZEPIS

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 125 ml oleju
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny

Lukier

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo

  • garść prażonych migdałów


Wykonanie

  • Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski, całość mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie dodajemy cukier, jajka, olej, wodę gazowaną, dżem z czarnej porzeczki, mieszamy do połączenia składników.
  • Na koniec do miski wsypujemy żurawinę oraz rodzynki i mieszamy.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo natłuszczamy. Wykładamy przygotowaną masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Lukier: Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto, odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • Polewa czekoladowa: Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy przesiane kakao oraz mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i wykładamy na ciasto.
  • Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami.


Szybkie ciasto bez miksera
Szybkie ciasto łyżką mieszane
Ciasto bez miksera


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dwadzieścia + piętnaście =