Szybkie ciasto bez miksera

Szybkie ciasto bez miksera

Szybkie ciasto bez miksera to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto mieszane łyżką. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera, ponieważ wszystkie składniki mieszane są drewnianą łyżką kuchenną. 



To jeden z najprostszych przepisów na pyszne ciasto do kawy. Aby ciasto wyszło puszyste, składniki należy krótko mieszać i pamiętać o tym, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. 

Ciasto bez miksera to wypiek, który zawsze się udaje i każdemu smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

CIASTO BEZ MIKSERA – PRZEPIS

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 125 ml oleju
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny

Lukier

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo

  • garść prażonych migdałów


Wykonanie

  • Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski, całość mieszamy do połączenia składników.
  • Dodajemy jajka, olej, wodę gazowaną, dżem z czarnej porzeczki, mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Do miski wsypujemy żurawinę oraz rodzynki i mieszamy.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo natłuszczamy. Wykładamy przygotowaną masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Lukier: Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto, odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • Polewa czekoladowa: Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy przesiane kakao oraz mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i wykładamy na ciasto.
  • Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami.


Szybkie ciasto bez miksera
Szybkie ciasto łyżką mieszane
Ciasto bez miksera


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *