Domowe wafle

Domowe wafle


Domowe wafle z mlekiem w proszku to świetny pomysł na słodką przekąskę dla każdego. Uwielbiają je szczególnie najmłodsi! Pokrojone w różne kształty za każdym razem mogą wyglądać inaczej. U nas w domu takie domowe wafle świetnie się sprawdzają, podczas rodzinnych spotkań, a także obowiązkowo muszą pojawi się na świątecznym stole, dzieciaki zawsze o nie pytają.

Przepis na domowe wafle jest bardzo prosty, a same wafelki szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Pamiętajcie, by postępować zgodnie z instrukcją, dodając mleko w proszku do letniej, a nie całkiem zimnej masy, gdyż po całkowitym złączeniu jej z mlekiem w proszku może być zbyt gęsta i ciężka w rozprowadzeniu.

PRZEPIS NA DOMOWE WAFLE

Składniki

  • 1 opakowanie wafli (5 sztuk)
  • 320 g mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 120 g cukru
  • 150 ml mleka


Wykonanie

  • Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz masło. Całość podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Do letniej (nie zimnej) masy partiami dodajemy mleko w proszku, miksując mikserem na niskich obrotach. 
  • Na papierze kładziemy pierwszy andrut i rozprowadzamy na nim część przygotowanej masy. Na masie kładziemy drugi andrut, znów masa, andrut i tak do wyczerpania składników. 
  • Andrut zawijamy w papier, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin i przykrywamy czymś ciężkim.


Domowe wafle z mlekiem w proszku
Domowe wafle przepis
Przepis na domowe wafle
Domowe wafle kakaowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dwanaście − 7 =