
Kurczak w sosie z marchewkowo-porowym to pyszne danie, które łączy w sosie ciekawe smaki i wartości odżywcze, tworząc idealną potrawę na obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania tego dania potrzeba nam kilku prostych składników, takich jak filet z kurczaka, por, marchewka oraz pietruszka. Kurczak duszony w sosie porowym z dodatkiem marchewki jest niesamowicie delikatny i aromatyczny. Całe danie robi się naprawdę szybko, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POROWYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić na małe fileciki, doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Podsmażyć z obu stron.
- Pora pokroić w półkrążki. Na patelni roztopić odrobinę masła, przełożyć pora i podsmażyć.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Przełożyć na patelnie z porem i razem podsmażać.
- Na patelnię z kurczakiem przełożyć pora z marchewką i pietruszką. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 25 minut.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką ziemniaczaną. Całość przelać na patelnię i mieszać, podgrzewając do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.


