Zupa kebab-gyros



Kiedy w nazwie potrawy słyszymy kebab-gyros od razy wiemy, że będzie pysznie. Na pewno widzieliście na blogu przepis na sałatkę kebab-gyros, która cieszyła się dużym zainteresowaniem i miłymi komentarzami. Tym razem pora na zupę kebab-gyros.

Domowa zupa kebab-gyros jest bardzo smaczna i co najważniejsze sycąca. Dzięki dużej zawartości mięsa możecie zaserwować ją jako danie główne, na obiad, czy też rodzinną kolację. Zupa ta posiada w swoim składzie wszystko to, co najlepsze. Do jej przygotowania potrzebujemy fileta z kurczaka, pieczarek, czerwonej cebuli i papryk: czerwonej, zielonej i żółtej. Pozostałe składniki to przyprawy, które nadają zupie cudownego aromatu i smaku.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną zupę kebab-gyros, która smakuje obłędnie. Przekonacie się sami, jeśli wypróbujecie ten przepis.

PRZEPIS NA ZUPĘ KEBAB-GYROS



Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 cebule czerwone
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 szklanki wody
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą kebab-gyros, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wykładamy na patelnię i dusimy na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Wykładamy na patelnię z duszącą się cebulą. Dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  • Papryki kroimy w słupki. Wykładamy na patelnię z pieczarkami i cebulą. Następnie dodajemy ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, mieszamy.
  • Do garnka przekładamy podsmażone mięso oraz warzywa. Wlać 3 szklanki wody, wsypać kukurydzę. Całość gotować 20 minut.
  • Następnie zabielić zupę śmietanką. Do szklanki przelać 100 ml śmietanki, dodać chochelkę zupy, wymieszać i całość wlać do garnka z zupą. Gotować 2 minuty, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 + piętnaście =