Domowy chleb tostowy

Domowy chleb tostowy

Przepis na pyszny domowy chleb tostowy, który jest o wiele zdrowszy i tańszy od tego sklepowego. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy, idealny do kanapek jak również do robienia tostów czy grzanek.



Domowy chleb tostowy jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Przygotowanie tego chlebka jest banalnie proste i szybkie. Składa się tylko z kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i gwarantuję, że już więcej nie kupicie chleba tostowego w sklepie.

DOMOWY CHLEB TOSTOWY

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g drożdży świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie

1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier.

2. Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Następnie wlać rozczyn.

3. Składniki wyrobić za pomocą miksera lub ręczenie do uzyskania gładkiego ciasta.

4. Tak przygotowane ciasto umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

6. Po upływie czasu chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 25 minut.

7. Gotowy chleb wyjąć z foremki i umieścić na kratce do ostudzenia.



przepis na chleb tostowy
przepis na domowy chleb tostowy


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

13 − dwa =