Większość z Was, na pewno uwielbia drożdżowe wypieki. Domowe drożdżówki z serem to przekąska, której nie da się oprzeć.
Drożdżówki można przygotować w różnych smakach i kształtach. U mnie tym razem padło na domowe drożdżówki z serem w kształcie trójkątów, zwanych różkami. Takie domowe różki z serem z pewnością skuszą nie jednego łakomczucha.
Domowe różki z serem są wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeśli jesteście osobami, które jeszcze nie miały do czynienia z ciastem drożdżowym, nie martwcie się. Na pewno sobie poradzicie, jeśli będziecie robić wszystko zgodnie z przepisem. Jeśli przygotujecie je pierwszy raz, jestem pewna, że zakochacie się w ich smaku i będą gościć w Waszym domu bardzo często, ponieważ są przepyszne!
PRZEPIS NA DROŻDŻOWE RÓŻKI Z SEREM
MASA SEROWA
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g śmietany 12%
- 500 g twarogu
CIASTO
- 500 g mąki
- 50 g otrębów pszennych – można użyć zwykłej mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 12 g drożdży instant
- 100 g cukru
- 40 g masła
- szczypta soli
Wykonanie
- Wszystkie składniki na masę serową umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
- Do ciepłego mleka wsypać łyżeczkę cukru, mąki oraz drożdże instant. Odstawić na 10 – 15 min do wyrośnięcia.
- Gotowy zaczyn przelać do miski. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować cienko na kształt kwadratu. Wycinać niewielkie prostokąty. Na każdy umieścić łyżeczkę farszu. Złożyć na kształt trójkąta. Zlepić boki. Dodatkowo boki można dociskać widelcem.
- Odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
- Piec około 10 – 12 min w temperaturze 180°, grzanie góra – dół.