Drożdżowe Różki z Serem



Większość z Was, na pewno uwielbia drożdżowe wypieki. Domowe drożdżówki z serem to przekąska, której nie da się oprzeć.

Drożdżówki można przygotować w różnych smakach i kształtach. U mnie tym razem padło na domowe drożdżówki z serem w kształcie trójkątów, zwanych różkami. Takie domowe różki z serem z pewnością skuszą nie jednego łakomczucha.

Domowe różki z serem są wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeśli jesteście osobami, które jeszcze nie miały do czynienia z ciastem drożdżowym, nie martwcie się. Na pewno sobie poradzicie, jeśli będziecie robić wszystko zgodnie z przepisem. Jeśli przygotujecie je pierwszy raz, jestem pewna, że zakochacie się w ich smaku i będą gościć w Waszym domu bardzo często, ponieważ są przepyszne!

PRZEPIS NA DROŻDŻOWE RÓŻKI Z SEREM



MASA SEROWA

  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g śmietany 12%
  • 500 g twarogu

CIASTO

  • 500 g mąki 
  • 50 g otrębów pszennych – można użyć zwykłej mąki 
  • 2 jajka 
  • szklanka mleka 
  • 12 g drożdży instant 
  • 100 g cukru 
  • 40 g masła 
  • szczypta soli 

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na masę serową umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.

  • Do ciepłego mleka wsypać łyżeczkę cukru, mąki oraz drożdże instant. Odstawić na 10 – 15 min do wyrośnięcia. 

  • Gotowy zaczyn przelać do miski. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować cienko na kształt kwadratu. Wycinać niewielkie prostokąty. Na każdy umieścić łyżeczkę farszu. Złożyć na kształt trójkąta. Zlepić boki. Dodatkowo boki można dociskać widelcem.

  • Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. 

  • Piec około 10 – 12 min w temperaturze 180°, grzanie góra – dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

pięć − 1 =