Faworki

Faworki

Faworki, zwane także jako chruściki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na Tłusty Czwartek, zaraz po tradycyjnych pączkach. Przygotowane są z mąki, żółtek oraz kwaśnej śmietany. Dodatkowo warto je wzbogacić także o odrobinę spirytusu, by podczas smażenia nie chłonęły tłuszczu.



Jak zrobić domowe faworki? Otóż przepis jest banalnie prosty. Jeśli tylko odpowiednio dobierzemy proporcje składników, nasze faworki wyjdą wyśmienite. Co do samego ciasta, możemy wyrobić je ręcznie lub za pomocą robota.

Do samego smażenia faworków możemy wybrać zarówno olej, jak i smalec. Należy odpowiednio dobrać temperaturę tłuszczu, by nie była zbyt niska, ani zbyt wysoka, co spowoduje zbyt szybkie rumienienie się faworków. Odpowiednia temperatura to około 180 stopni, warto o tym pamiętać.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne domowe faworki. Idealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i do tego świetnie smakują.

Zachęcam Was także do wypróbowania innych przepisów na Tłusty Czwartek:

PRZEPIS NA FAWORKI

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu

Dodatkowo

  • ok. 2 litry oleju do smażenia
  • cukier puder


Wykonanie

  • Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja zrobiłam to przy użyciu robota, ale możecie także zrobić to ręcznie.
  • Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na cienki placek a drugą owijamy w folię spożywczą, by nie wyschła.
  • Rozwałkowane ciasto dzielimy na prostokąty o szerokości około 3 cm, a długości około 10 cm.
  • W środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy koniec ciasta. Dzięki temu nadamy mu kształt faworka.
  • W szerokim garnku rozgrzewamy olej do około 180 stopni. Następnie wkładamy do niego po kilka faworków i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Usmażone faworki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć ich z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.


Faworki przepis
domowe faworki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.