Domowe pączki

Domowe pączki to obowiązkowy przysmak w Tłusty Czwartek. W ten dzień zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. W niektórych domach robi się nawet zawody, kto zjadł więcej pączków w tym dniu. Domowe pączki można także przygotować w każdy inny dzień, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.



Jak zrobić pączki? Otóż bardzo prosto. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i czasu. Przygotowanie pączków jest dość pracochłonne, ale każda minuta jest warta poświęcenia. Moim zdaniem domowe pączki smakują najlepiej.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszne domowe pączki z marmoladą. Są bardzo puszyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Z dodatkiem cukru pudru smakują naprawdę wyśmienicie. Co do marmolady, możecie wybrać dowolny smak, ja najbardziej lubię różaną.

Polecam Wam także inne przepisy, które idealnie sprawdzą się na Tłusty Czwartek:

PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI

Składniki

  • 1300 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g świeżych drożdży
  • 5 jajek rozmiar M
  • 500 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru

Dodatkowo

  • marmolada o ulubionym smaku
  • cukier puder
  • olej


Wykonanie

  • Drożdże kruszymy i przekładamy do miski, dodajemy 500 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej przygotowany rozczyn. Kolejno dodajemy także ubite z cukrem jajka oraz płynne masło. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Powinno być tak wyrobione, by gładko odchodziło od rąk. W razie konieczności można dodać odrobinę mąki.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na 25 minut, przykrywając ściereczką. Można wierzch ciasta posypać wcześniej mąką, by po wyrośnięciu nie przykleiło się do ścierki.
  • W międzyczasie przygotowujemy stolnicę bądź deskę, na której będziemy układać pączki. Należy ją oprószyć odrobiną mąki.
  • Z gotowego ciasta urywamy kawałek, a następnie za pomocą dłoni formujemy płaski placek. Na środku umieszczamy łyżeczkę marmolady, a następnie zawijamy, formując kulkę. Pączki układamy na desce w odstępach, ponieważ rosną, a nie chcemy by się posklejały. Gotowe pączki przykrywamy ściereczką na około 10 minut, a po upływie czasu delikatnie spłaszczamy dłonią.
  • Do szerokiego garnka wlewamy olej. Rozgrzewamy i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.
  • Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.