
Domowe rogaliki z jabłkami i cynamonem to świetna przekąska, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- jajko + 1 białko do posmarowania rogalików,
- 70 g mleka,
- 25 dag drożdży,
- 40 g masła,
- 20 g erytrolu.
Nadzienie:
- 350 g jabłek,
- łyżeczka cynamonu,
- 40 g miodu.
Przygotowanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę i robimy zagłębienie. Wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesypujemy na patelnie, dodajemy miód i cynamon. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy.
Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy jabłka, a następnie zwijamy w kształt rogalika.

Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C
