Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych to świetna alternatywa dla tradycyjnego, smażonego kotleta. Jest on mniej kaloryczny, ponieważ panierka nie pochłania tłuszczu, dodatkowo mięso jest bardzo chrupiące.
Tak przygotowanego kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych możemy podawać na obiad z dodatkiem ryżu czy ziemniaków i surówką. Ale także możemy pokroić mięso na mniejsze kawałki i serwować je w formie nuggetsów.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka chili
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
- Płatki kukurydziane pokruszyć w rękach.
- W misce wymieszać ze sobą mleko, jajko, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy.
- Kurczaka wrzucić do powstałej masy i wymieszać.
- Wyjmować po kawałku mięsa i obtaczać kolejno w płatkach kukurydzianych. Każdy opanierowany kawałek odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Delikatnie skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut.
Tak powstałe nuggetsy możemy podawać w formie dania głównego z ziemniakami i ulubioną surówką. W moim przypadku była to surówka z marchewki, na którą przepis znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Surówka z Marchewki
Nuggetsy można także serwować w formie przekąski z ulubionym sosem.