Naleśniki ruskie



Naleśniki ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie chyba każdy z nas dobrze zna i uwielbia ich smak. Ziemniaczany farsz z dużą ilością sera, podsmażonej na maśle cebulki i odpowiedniej ilości przypraw smakuje obłędnie. Co Wy na to, aby wykorzystać farsz do innych dań?

Naleśniki ruskie to nic innego, jak tradycyjne naleśniki z dodatkiem pysznego farszu, który przygotowujemy do tradycyjnych pierogów. Przygotowanie samych pierogów jest dosyć czasochłonne, dlatego też naleśniki ruskie będą ich idealnym zamiennikiem, w nieco szybszej wersji.

Przepis na naleśniki ruskie jest bardzo łatwy, a samo ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Danie to jest bardzo smaczne, z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych pierogów. Pamiętajcie, aby odpowiednio doprawić farsz, powinien być wyrazisty. Wówczas naleśniki nie będą mdłe.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne naleśniki ruskie. Szybkie i smaczne danie obiadowe, które smakuje obłędnie.

PRZEPIS NA NALEŚNIKI RUSKIE



Składniki

NALEŚNIKI

  • 250 ml mleka
  • 120 ml wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

FARSZ

  • 400 g ziemniaków
  • 250 g sera białego
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • szczypta chilli

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy.
  • Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy na odrobinie masła.
  • Do przestygniętych ziemniaków dodajemy ser oraz cebulę. Całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz odrobiną chilli.
  • Na usmażone naleśniki wykładamy porcję farszu, rozsmarowujemy go na całości. Brzegi naleśnika składamy do środka, a następnie całość zwijamy w rulonik.
  • Gotowe naleśniki podsmażamy z obu stron na maśle.




3 komentarze

  1. No, takie naleśniki robię już od kilku lat. Wcześniej robiłam pierogi, ale przy pierogach jest faktycznie więcej pracy. A naleśniki robi się szybko. Kiedy smażę placki naleśnikowe, zwykle robię ich zbyt dużo, więc te, które zostają przekładam albo papierem do pieczenia albo folią spożywczą i po prostu zamrażam.
    Mam potem gotowe placki na kolejny raz lub na zwykłe, tradycyjne naleśniki, albo na krokiety np z kapustą i grzybami lub mięsne.

  2. Twoja wariacja na temat ruskich pierogów jest rewelacyjna! Prosta i szybka, dziękuję za inspirację :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *