Śledzie w Sosie Pomidorowym



Śledzie w sosie pomidorowym to idealna przekąska na każdą uroczystość. Impreza w domu, święta, sylwester to świetna okazja, by wypróbować przepis na śledzie w pomidorach, które są naprawdę smaczne. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali oczywiście śledzi, marchewki, papryki, cebuli, a także kukurydzy.

Śledzie w takiej kompozycji smakowej z pewnością Wam posmakują. Lekko kwaśny smak z dodatkiem słodkiego akcentu przy użyciu miodu to prawdziwy raj dla podniebienia. Jeśli lubicie pikantne potrawy, możecie doprawić je szczyptą chilli.

Śledzie w sosie pomidorowym robi się naprawdę łatwo. Ważny jest fakt, aby zrobić je 2 dni wcześniej, aby wszystkie smaki się przeżarły. Wówczas śledzie będą smakowały naprawdę świetnie.

Macie ochotę wypróbować mój przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym? Jeśli tak, zapraszam poniżej, gdzie znajdziecie dokładny opis, jak je przygotować.



PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 460 g śledzi a’la matjias
  • mała marchewka
  • ½ puszki konserwowej kukurydzy
  • papryka czerwona 
  • cebula

Składniki na sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego 
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropel tabasco
  • pieprz do smaku 


Sposób przygotowania:

  • Śledzi wypłukałam, osuszyłam i pokroiłam w paseczki o szerokości ok. 2 cm. 
  • Paprykę pokroiłam w plasterki, cebulę w pół plasterki.
  • Marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Kukurydzę odsączyłam z zalewy. 
  • Wszystkie składniki na sos umieściłam w kubeczku i wymieszałam. 
  • W misce umieściłam wszystkie pokrojone składniki oraz sos. Całość dokładnie wymieszałam. Śledzie najlepiej pozostawić na 48h w lodówce, by całość się przeżarła.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *