Filet z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych



Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych to świetna alternatywa dla tradycyjnego, smażonego kotleta. Jest on mniej kaloryczny, ponieważ panierka nie pochłania tłuszczu, dodatkowo mięso jest bardzo chrupiące.

Tak przygotowanego kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych możemy podawać na obiad z dodatkiem ryżu czy ziemniaków i surówką. Ale także możemy pokroić mięso na mniejsze kawałki i serwować je w formie nuggetsów.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki oliwy


Przygotowanie:

  • Kurczaka oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
  • Płatki kukurydziane pokruszyć w rękach.
  • W misce wymieszać ze sobą mleko, jajko, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy.
  • Kurczaka wrzucić do powstałej masy i wymieszać.
  • Wyjmować po kawałku mięsa i obtaczać kolejno w płatkach kukurydzianych. Każdy opanierowany kawałek odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Delikatnie skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut.


Tak powstałe nuggetsy możemy podawać w formie dania głównego z ziemniakami i ulubioną surówką. W moim przypadku była to surówka z marchewki, na którą przepis znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Surówka z Marchewki

Nuggetsy można także serwować w formie przekąski z ulubionym sosem.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × dwa =