Tym razem mam dla Was bardzo proste danie obiadowe, które urozmaici Wasze codzienne menu.
Zazwyczaj do przygotowywanych dań obiadowych wybieramy mięso drobiowe lub wieprzowe. W naszym domu najczęściej pojawia się kurczak. Tym razem chciałam odejść od tradycji i przygotowałam coś zupełnie innego. Kotleciki wołowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym.
Danie to bardzo posmakowało moim domownikom i mi także. Z pewnością przygotowuję je po raz kolejny. Kotleciki z mięsa wołowego są bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Z dodatkiem sosu na bazie śmietany i pieczarek smakują jeszcze lepiej.
Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Danie to nie jest skomplikowane, dlatego śmiało możecie zabierać się za przygotowanie kotlecików wołowych w sosie śmietanowo-pieczarkowym w swoim domu.
PRZEPIS NA KOTLETY WOŁOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM
Składniki
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- cebula
Sos:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Wykonanie
- Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
- Do mięsa wołowego dodajemy cebule, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól oraz pieprz.
- Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
- Z gotowego mięsa formujemy małe kuleczki, delikatnie je spłaszczając.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kotlety z obu stron.
Sos
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Do uduszonej cebuli dodać pieczarki, dusić przez 5-7 minut, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
- Do uduszonych pieczarek wlać śmietankę, natkę pietruszki i dusić przez 3 minuty.
- Do gotowego sosu przełożyć uduszone kotlety, delikatnie objąć je sosem.