Kotlety Wołowe w Sosie Śmietanowo-Pieczarkowym



Tym razem mam dla Was bardzo proste danie obiadowe, które urozmaici Wasze codzienne menu. 

Zazwyczaj do przygotowywanych dań obiadowych wybieramy mięso drobiowe lub wieprzowe. W naszym domu najczęściej pojawia się kurczak. Tym razem chciałam odejść od tradycji i przygotowałam coś zupełnie innego. Kotleciki wołowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym. 

Danie to bardzo posmakowało moim domownikom i mi także. Z pewnością przygotowuję je po raz kolejny. Kotleciki z mięsa wołowego są bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Z dodatkiem sosu na bazie śmietany i pieczarek smakują jeszcze lepiej. 

Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Danie to nie jest skomplikowane, dlatego śmiało możecie zabierać się za przygotowanie kotlecików wołowych w sosie śmietanowo-pieczarkowym w swoim domu. 

PRZEPIS NA KOTLETY WOŁOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cebula

Sos:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%


Wykonanie

  • Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
  • Do mięsa wołowego dodajemy cebule, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól oraz pieprz. 
  • Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. 
  • Z gotowego mięsa formujemy małe kuleczki, delikatnie je spłaszczając. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kotlety z obu stron. 

Sos

  • Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. 
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Do uduszonej cebuli dodać pieczarki, dusić przez 5-7 minut, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. 
  • Do uduszonych pieczarek wlać śmietankę, natkę pietruszki i dusić przez 3 minuty.
  • Do gotowego sosu przełożyć uduszone kotlety, delikatnie objąć je sosem. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.