Przepis na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym i pieczarkami.
Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki przygotowuje się z mięsem wieprzowym, jednak te również wychodzą przepyszne, sprawdźcie sami!
Składniki:
- główka kapusty,
- 200 g ryżu,
- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego,
- 30 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- pieprz,
- sól,
- czosnek granulowany,
- papryka ostra mielona,
- masło,
- 0,5 l bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
- Mięso mielone dusimy na patelni.
- Dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą wodą. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odcedzamy.
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie masła. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i także podsmażamy.
- Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, po czym dokładnie mieszamy.
- Z kapusty wycinamy środek, po czym wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy, do momentu aż liście zaczną w swobodny sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wycinamy twarde części liści.
- Na każdy z liści nakładamy odpowiednią porcję farszu i zawijamy.
- Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez godzinę lub dłużej, aż kapusta będzie miękka.
- Gotowe gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.
Ale po co dusić na patelni mięso, skoro gołąbki będą się gotować w bulionie co najmniej godzinę?? Pierwszy raz słyszę o takiej metodzie…
Niby racja, ale ja zawsze tez duszę 🙂 Tak robiła moja babcia i mama i ja też tak robię, a podczas zawijania gołąbków zajadam się pysznym farszem 😛
Ja też zawsze wcześniej podsmażam mięso