Rogaliki Drożdżowe z Budyniem



Rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na smaczną przekąskę dla wszystkich miłośników drożdżowych wypieków. Najczęściej przygotowywane są oczywiście rogaliki z marmoladą. Tym razem jednak wybrałam budyń. Przygotowałam domowe rogaliki z budyniem, które smakują rewelacyjnie.

Rogaliki drożdżowe polecam każdemu, nawet osobom, które nie mają ręki do pieczenia. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i będziecie mieć pewność, że Wasze rogaliki wyjdą idealne.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne rogaliki drożdżowe. Idealne na śniadanie, słodką przekąskę, a także posiłek do pracy. Domowe rogaliki możemy także zaserwować w formie deseru, kiedy spodziewamy się gości. Na pewno będą zachwyceni. A tymczasem zostawiam Was z przepisem.

PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM



Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 2 jajka
  • 550 g mąki pszennej
  • 3 łyżki płynnego masła
  • 250 ml mleka
  • 14 g drożdży instant
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 2 budynie czekoladowe – 80 g proszku
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

DODATKOWO

  • jajko – do posmarowania


Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzać tak by było lekko ciepłe, następnie dodać drożdże, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać łyżką, odstawić by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte ściereczką.
  • Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając jednak 800 ml mleka-zamiast 1 l.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 centymetra.
  • Wykrawać nożem trójkąty, na każdy umieścić łyżeczkę budyniu. Zawinąć w rogalik.


  • Gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 10 minut, grzanie góra-dół.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.