Sushi to jedno z najpopularniejszych dań japońskich, znane na całym świecie. My Polacy także pokochaliśmy tę potrawę, dlatego pojawia się coraz więcej barów i restauracji serwujących sushi.
Od kiedy spróbowaliśmy tego dania, od razu wiedzieliśmy, że będzie to jedna z częściej spożywanych przez nas potraw, oczywiście okazyjnie. Zauroczyła nas forma podawania tego dania i w pewien sposób „zabawa” podczas jego spożywania.
Pewnego dnia postanowiliśmy wypróbować własnych sił i przygotować domowe sushi. Pewnie wiele z Was myśli, że przygotowanie sushi w domu jest bardzo skomplikowane i nie uda nam się zyskać efektów takich jak w restauracji. Owszem, przygotowanie sushi w domu jest dosyć czasochłonne, jednak jego smak jest równie wyjątkowy, jak ten w drogich restauracjach, a samo przygotowywanie jest świetną zabawą.
W tym wpisie postaram się Wam opisać cały proces przygotowywania sushi a głównie ryżu, ponieważ to najważniejszy składnik tego dania.
Jeśli chodzi o nadzienie do sushi, to mamy tutaj ogromne pole do manewru, ponieważ możemy je łączyć i mieszać w różny sposób.
Co musisz kupić, robiąc sushi po raz pierwszy?
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- mata bambusowa do rolowania
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy
- nori – prasowane algi
- cukier
- sól
- sezam
Jak ugotować ryż do sushi?
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi
- 12 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżki soli
- 9 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Ryż zalewamy wodą (zimną) i energicznie mieszamy, aby dokładnie wypłukać z niego skrobię. Czynność tę powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta (ok. 3 razy)
- Zalewamy opłukany ryż zimną wodą i zostawiamy na 30 minut.
- Po upływie czasu odlewamy wodę i zalewamy ponownie (wody powinno być 1 cm ponad powierzchnię ryżu)
- Przystępujemy do gotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, nie podnosząc pokrywki.
- Po upływie czasu odstawiamy ryż na 20 minut, w dalszym ciągu nie podnosząc pokrywki.
- Ocet łączymy z solą oraz cukrem i pozostawiamy na 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gotową zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Sushi uczyliśmy się zawijać z poniższego filmiku:
Co do sushi do środka? Oto przykładowe kombinacje:
- paluszki krabowe SURIMI + ogórek + awokado
- paluszki krabowe + papryka + ogórek
- paluszki krabowe + wędzony łosoś + ogórek + awokado + serek (al’a philadelpia)
- paluszki krabowe + mango + ogórek + sałata + majonez
- łosoś + awokado + marchewka + serek
- łosoś + ogórek + mango
- łosoś + avocado + mango
- łosoś + krewetka + sałata + serek + ogórek
- łosoś + serek + awokado + ogórek + sałata
- krewetki + avokado
- kulka ryżu + wędzony łosoś / krewetka + pasek nori
- krewetka + marchewka + ogórek+ serek kremowy
- krewetka + sałata + ogórek
- tuńczyk + marchewka + avocado + ogórek
- tuńczyk + papryka + ogórek
- tuńczyk + sałata + serek + por + awokado
- tuńczyk + paluszek krabowy + serek + ogórek + jalapeno