Jak Zrobić Domowe Sushi

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań japońskich, znane na całym świecie. My Polacy także pokochaliśmy tę potrawę, dlatego pojawia się coraz więcej barów i restauracji serwujących sushi.

Od kiedy spróbowaliśmy tego dania, od razu wiedzieliśmy, że będzie to jedna z częściej spożywanych przez nas potraw, oczywiście okazyjnie. Zauroczyła nas forma podawania tego dania i w pewien sposób „zabawa” podczas jego spożywania.



Pewnego dnia postanowiliśmy wypróbować własnych sił i przygotować domowe sushi. Pewnie wiele z Was myśli, że przygotowanie sushi w domu jest bardzo skomplikowane i nie uda nam się zyskać efektów takich jak w restauracji. Owszem, przygotowanie sushi w domu jest dosyć czasochłonne, jednak jego smak jest równie wyjątkowy, jak ten w drogich restauracjach, a samo przygotowywanie jest świetną zabawą.

W tym wpisie postaram się Wam opisać cały proces przygotowywania sushi a głównie ryżu, ponieważ to najważniejszy składnik tego dania.

Jeśli chodzi o nadzienie do sushi, to mamy tutaj ogromne pole do manewru, ponieważ możemy je łączyć i mieszać w różny sposób.



Co musisz kupić, robiąc sushi po raz pierwszy?

  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • mata bambusowa do rolowania
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy
  • nori – prasowane algi
  • cukier
  • sól
  • sezam

Jak ugotować ryż do sushi?

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 12 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki soli
  • 9 łyżek cukru

Przygotowanie:

  • Ryż zalewamy wodą (zimną) i energicznie mieszamy, aby dokładnie wypłukać z niego skrobię. Czynność tę powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta (ok. 3 razy)
  • Zalewamy opłukany ryż zimną wodą i zostawiamy na 30 minut.
  • Po upływie czasu odlewamy wodę i zalewamy ponownie (wody powinno być 1 cm ponad powierzchnię ryżu)


  • Przystępujemy do gotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, nie podnosząc pokrywki.
  • Po upływie czasu odstawiamy ryż na 20 minut, w dalszym ciągu nie podnosząc pokrywki.
  • Ocet łączymy z solą oraz cukrem i pozostawiamy na 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Gotową zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Sushi uczyliśmy się zawijać z poniższego filmiku:

Co do sushi do środka? Oto przykładowe kombinacje:

  • paluszki krabowe SURIMI + ogórek + awokado
  • paluszki krabowe + papryka + ogórek
  • paluszki krabowe + wędzony łosoś + ogórek + awokado + serek (al’a philadelpia)
  • paluszki krabowe + mango + ogórek + sałata + majonez


  • łosoś + awokado + marchewka + serek
  • łosoś + ogórek + mango
  • łosoś + avocado + mango
  • łosoś + krewetka + sałata + serek + ogórek
  • łosoś + serek + awokado + ogórek + sałata
  • krewetki + avokado
  • kulka ryżu + wędzony łosoś / krewetka + pasek nori
  • krewetka + marchewka + ogórek+ serek kremowy
  • krewetka + sałata + ogórek
  • tuńczyk + marchewka + avocado + ogórek
  • tuńczyk + papryka + ogórek
  •  tuńczyk + sałata + serek + por + awokado
  • tuńczyk + paluszek krabowy + serek + ogórek + jalapeno


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

11 − sześć =