Kurczak Caprese



Kurczak caprese z piekarnika, a dokładniej filet z kurczaka z mozarellą i pomidorem to idealny pomysł na obiad. To bardzo smaczne i delikatne danie wywodzi się z kuchni włoskiej, zachwyca swoim wyglądem, zapachem a szczególnie smakiem.

Kurczak caprese z piekarnika to danie w którym główną rolę odgrywają pomidory oraz ser mozarella. Kurczak jest mięciutki, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek mozarelli, pomidorów i świeżej bazylii nadaje mu oryginalnego smaku.

Przepis na kurczaka caprese jest bardzo łatwy. Opisałam Wam cały etap przygotowania tego dania krok po kroku, więc z pewnością nie będziecie mieć problemów z jego wykonaniem. Przygotowanie kurczaka w sosie caprese zajmie Wam nie więcej niż 15 minut, resztę zrobi za Was piekarnik. Lista składników nie jest długa, połowa z nich to produkty, które z pewnością posiadacie w swoich domach. Składniki są ogólnodostępne, więc bez żadnych problemów zakupicie je w każdym sklepie.

Kurczak caprese to danie, które sprawdzi się zawsze i wszędzie. Jako tradycyjny obiad, czy popisowe danie na nadarzającą się okazję. Z pewnością każdy będzie zachwycony z tak smacznego posiłku, ponieważ kurczak caprese smakuje obłędnie! Przekonajcie się sami!

KURCZAK CAPRESE PRZEPIS

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne go kurczaka caprese. Szybkie i smaczne danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu Was.



Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 mozarella
  • 1 pomidor
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 oregano
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Następnie posypać przyprawą do kurczaka, oregano, papryką słodką, solą oraz pieprzem z obu stron.
  • Fileta z kurczaka naciąć w 4-5 miejscach na głębokość ok. 2 cm, tworząc tak zwane kieszonki. Pamiętajcie, aby nie nacinać mięsa do końca.
  • Mozarellę i pomidora pokroić na plasterki. Do powstałej kieszonki wsadzić po jednym plasterku mozarelli, pomidora oraz listek bazylii.
  • Gotowego kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec bez przykrycia przez ok. 35-40 minut.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

10 − 6 =