Ciasto kinder bueno bez pieczenia to idealna opcja na małe co nieco, kiedy nachodzi nas ochota na słodkie. Swoim smakiem przypomina tradycyjnego batonika kinder bueno, którego smak chyba każdy z nas ubóstwia.
Herbatniki przekładane mlecznym kremem smakują obłędnie! Ogromną zaletą tego smakołyku jest to, że jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasto kinder bueno każdy z Was pokocha od pierwszego kęsa.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto kinder bueno bez pieczenia, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CIASTO KINDER BUENO
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200 g masy krówkowej o orzechowym smaku
- 350 g herbatników
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 batoniki kinder bueno do dekoracji
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy cukier i masło. Całość gotujemy do momentu aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy mleko w proszku.
- Ciągle mieszamy, aż grudki z mleka w proszku się całkowicie rozpuszczą. Podgrzewamy do momentu, aż powstanie nam gęsta masa.
- Gotową masę zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego partiami ostygniętą masę, dokładnie mieszając.
- 200 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywną piane, następnie stopniowo dodajemy do niej mleczny krem, ciągle miksując.
- Blaszkę (20×30) wykładamy papierem do pieczenia. Na samym dole układamy herbatniki.
- Na herbatnikach rozsmarowujemy 200 g masy krówkowej, a na niej kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy krem mleczny, dokładnie rozprowadzając go po całej powierzchni.
- Na krem wykładamy 3 warstwę herbatników.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wolniej, dodajemy 1/4 szklanki mleka i mieszamy. Powstałą polewą dekorujemy wierzch ciasta. Na polewie układamy kostki batonika kinder bueno.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.