Kopytka z Serem



Domowe kopytka są bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu. Z pewnością każdy z Was przygotowuje je wedle własnych upodobań, jedni jedzą je z dodatkiem podsmażonej bułki tartej, inni z gulaszem, u nas tym razem zagościły domowe kopytka z serem.

Przepis na kopytka jest banalnie prosty, a ich smak nie do opisania. Kopytka z dodatkiem białego sera smakują naprawdę świetnie. Same kopytka są bardzo mięciutkie i delikatne a ser nadaje im ciekawego smaku.

Jeśli macie ochotę na sprawdzony i łatwy przepis na kopytka z serem, koniecznie zapoznajcie się z poniższą recepturą. Na pewno będziecie zadowoleni.

PRZEPIS NA KOPYTKA Z SEREM

Składniki

  • 1 kg ziemniaków – waga obranych ziemniaków 
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • sól

Dodatkowo

  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 50-70 g masła 


Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 

  • Ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. 

  • Dodajemy jajko, żółtko jajka, sól oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy ręką.

  • Stolnice oprószamy  mąka ziemniaczaną, wykładamy ciasto. 

  • Dzielimy je na mnisze kawałki. Każdy kawałek rolujemy rękami na węże o średnicy około 2-3 centymetry. Kroimy na kawałki tworząc kopytka. 

  • W rondelku rozgrzewamy masełko. Gdy się zeszkli wyłączamy gaz i dodajemy pokruszony w ręce ser biały. Całość można delikatnie osolić. 

  • Kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 4-5 minut.

  • Kopytka wyjmujemy przy pomocy durszlaku i od razu przerzucamy je do masła i sera. Kopytka są bardzo delikatne, takie właśnie mają być, dlatego całość bardzo delikatnie mieszamy. Kopytka są gotowe do spożycia. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.