Kopytka z Serem



Domowe kopytka są bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu. Z pewnością każdy z Was przygotowuje je wedle własnych upodobań, jedni jedzą je z dodatkiem podsmażonej bułki tartej, inni z gulaszem, u nas tym razem zagościły domowe kopytka z serem.

Przepis na kopytka jest banalnie prosty, a ich smak nie do opisania. Kopytka z dodatkiem białego sera smakują naprawdę świetnie. Same kopytka są bardzo mięciutkie i delikatne a ser nadaje im ciekawego smaku.

Jeśli macie ochotę na sprawdzony i łatwy przepis na kopytka z serem, koniecznie zapoznajcie się z poniższą recepturą. Na pewno będziecie zadowoleni.

PRZEPIS NA KOPYTKA Z SEREM

Składniki

  • 1 kg ziemniaków – waga obranych ziemniaków 
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • sól

Dodatkowo

  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 50-70 g masła 


Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 

  • Ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. 

  • Dodajemy jajko, żółtko jajka, sól oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy ręką.

  • Stolnice oprószamy  mąka ziemniaczaną, wykładamy ciasto. 

  • Dzielimy je na mnisze kawałki. Każdy kawałek rolujemy rękami na węże o średnicy około 2-3 centymetry. Kroimy na kawałki tworząc kopytka. 

  • W rondelku rozgrzewamy masełko. Gdy się zeszkli wyłączamy gaz i dodajemy pokruszony w ręce ser biały. Całość można delikatnie osolić. 

  • Kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 4-5 minut.

  • Kopytka wyjmujemy przy pomocy durszlaku i od razu przerzucamy je do masła i sera. Kopytka są bardzo delikatne, takie właśnie mają być, dlatego całość bardzo delikatnie mieszamy. Kopytka są gotowe do spożycia. 


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 24

Dodaj komentarz

15 − dwanaście =