Koszyczki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką i tanią przekąskę. Idealnie sprawdzą się na każdą okazję, szczególnie na domowe imprezy, czy rodzinne spotkania. Robi się je naprawdę bardzo szybko i łatwo. Bazą do ich przygotowania jest ciasto francuskie, na które nałożone są podsmażone z cebulką pieczarki. Co prawda dodatki możemy wybierać dowolnie, wedle smaku i uznania. Ja wybrałam paprykę i kukurydzę. Całość posypana jest serem, który podczas pieczenia fajnie się roztapia.
Takie przekąski z ciasta francuskiego można przygotować w mgnieniu oka, a smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jestem pewna, że to właśnie one pierwsze znikną z talerza podczas imprezy. Zapraszam na przepis!
KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 plastrów szynki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- ketchup
Wykonanie
- Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Całość dusić do momentu, aż pieczarki odparują wodę. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- Szynkę i paprykę pokroić w kosteczkę, ser żółty zetrzeć na tarce.
- Płat ciasta francuskiego rozwinąć na blacie. Podzielić na kwadraty i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Każdy kwadracik posmarować ketchupem. Wyłożyć podsmażone pieczarki, szynkę oraz paprykę. Wierzch posypać startym na tarce serem żółtym. Dwa przeciwległe rogi ciasta francuskiego w każdym kawałku lekko ze sobą zlepiamy. Podczas pieczenia otworzą się i zostaną lekko wywinięte ku górze.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, grzanie góra-dół.