Kotlety ruskie



Kotlety ruskie

Kotlety ruskie, to nic innego jak kotleciki składające się z ziemniaków, białego sera i cebulki. Z czym Wam się kojarzą takie składniki? Oczywiście, że z tradycyjnymi pierogami ruskimi. A pierogi uwielbia chyba każdy? Na pewno kotlety ruskie także zachwycą Was swoim smakiem.

Kotlety ruskie są bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze robi się je dużo szybciej niż tradycyjne pierogi. Wystarczy ugotować ziemniaki, można nawet użyć ziemniaków, z poprzedniego dnia. Następnie połączyć je z serem, cebulką, dodać jajko i bułkę i formować z powstałej masy kotlety. Kolejno panierować i podsmażyć. Brzmi banalnie prawda? Bo właśnie takie są kotlety ruskie. Proste, szybkie i smaczne.

Domowe kotlety ruskie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealna alternatywa dla tradycyjnych pierogów, a także super pomysł na bezmięsny obiad. Dodatkowo kotlety ruskie są bardzo tanie w przygotowaniu. Składają się z kilku prostych składników, które w połączeniu z chrupiącą panierką smakują naprawdę świetnie.

Zapraszam wszystkich miłośników pierogów i nie tylko do zapoznania się z przepisem na pyszne ziemniaczane kotlety ruskie. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Pamiętajcie jednak, by dobrze przyprawić farsz. Nie żałujcie soli, pieprzu i innych ulubionych przypraw.

PRZEPIS NA KOTLETY RUSKIE



Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • olej

Wykonanie

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na miękko z dodatkiem soli. Następnie odcedzić, rozgnieść przy użyciu praski i pozostawić do przestygnięcia.
  • Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Dodać do ziemniaków.
  • Do garnka z ziemniakami i cebulą dodać ser, jedno jajko, oraz łyżkę bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz innymi ulubionymi przyprawami. Całość wymieszać na jednolitą masę.
  • Przygotować dwa talerze, na jeden wbić jajko, roztrzepać je widelcem. Na drugi wysypać bułkę tartą.
  • Z przygotowanej masy uformować kotlety, obtaczać kolejno w jajku, a następnie w bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *