Zapiekanka tortellini z mięsem mielonym



Zapiekanka tortellini z mięsem mielonym

Pomysłów na dania z dodatkiem tortellini jest naprawdę mnóstwo. Już sam wybór rodzaju tortellini sprawia, że danie można smakować inaczej. W sklepach można znaleźć tortellini z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, ser czy szpinak.

Pierożki tortellini to świetny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, ale także sałatek. Przepis na sałatkę z tortellini z pewnością już widzieliście na blogu. Skupiając się jednak na daniach obiadowych, chciałabym Wam zaprezentować przepis na zapiekankę z tortellini z mięsem mielonym. Jest to bardzo smaczna i przede wszystkim szybka propozycja na obiad. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą dają bardzo smaczne danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi pomidorowych smaków.

Zapiekanka z tortellini i mięsem mielonym jest bardzo łatwa do odgrzania, dlatego też śmiało można przygotować większą porcję, by mieć obiad na dwa dni. Takie rozwiązanie pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu, ponieważ nie musimy wówczas stać codziennie przy garach. Ja bardzo często wybieram takie opcje i gotuję na dwa dni.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na zapiekankę tortellini z mięsem mielonym. Szybki i smaczny sposób na obiad. Macie ochotę skosztować? Zapraszam!

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ TORTELLINI Z MIĘSEM MIELONYM



Składniki

  • 250 g tortellini z grzybami
  • 400 g mięsa mielonego drobiowego/wieprzowego
  • 200 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie do cebuli dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Całość dusimy, aż mięso nabierze odpowiedniego koloru.
  • Kolejno do mięsa dodajemy passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Dusimy przez kilka minut.
  • Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Następnie na dno wykładamy tortellini. Na nie rozprowadzamy przygotowany sos z dodatkiem mięsa.
  • Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch zapiekanki.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

Dodaj komentarz

11 − 7 =