Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone to nic innego, jak sernik na zimno, który swoim wyglądem przypomina jajko sadzone. Żółtko to nic innego jak połówki brzoskwiń, a białko to przezroczysta galaretka. Całość faktycznie przypomina tradycyjne jajko sadzone. Ciasto fajnie smakuje i może być ciekawym zaskoczeniem dla naszych gości.



Serniczek jest bardzo lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Sam przepis na ten deser jest bardzo łatwy, a ciasto nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z okrągłych biszkoptów, które idealnie pasją do delikatnej masy serowej. Moim zdaniem to najlepszy sernik na zimno z dodatkiem owoców. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE

Składniki

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 400 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 16 okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 9 połówek brzoskwiń z syropu
  • 400 ml gorącej wody


Wykonanie

  • W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne. Dokładnie mieszamy, by galaretki dokładnie się rozpuściły i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do miski przekładamy twaróg z wiaderka, wlewamy przestygniętą galaretkę i mieszamy za pomocą blendera do połączenia składników.
  • W osobnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
  • Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.
  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy okrągłe biszkopty. Na biszkopty delikatnie wylewamy masę serową. Należy robić to bardzo wolno, by biszkopty nie wypłynęły na górę. Wierzch masy wyrównujemy i całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. W tym celu w 400 ml gorącej wodzy rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Na ciasto wykładamy połówki brzoskwiń, wcześniej odsączone z soku. Całość zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Ciasto jajko sadzone
Sernik jajko sadzone
Sernik jajko sadzone
Sernik jajko sadzone


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

czternaście + pięć =