Deser kopiec kreta

Deser kopiec kreta

Na pewno wiele z Was zna kopiec kreta. Pyszne ciasto z dużą ilością puszystego kremu i dodatkiem bananów. Ostatnimi czasy nachodziło mnie, by przygotować kopiec kreta w pucharku, gdyż mój mąż jest wielkim fanem tego ciasta.



Tak też się stało! Przygotowałam deser kopiec kreta, który zrobił wielką furorę na domowym przyjęciu. Ta forma podania jest dużo szybsza i prostsza niż tradycyjna wersja tego ciasta. Dodatkowo kopiec kreta w pucharku wygląda bardzo ciekawie i pięknie prezentuje się na stole. Idealny pomysł, by miło zaskoczyć gości. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

DESER KOPIEC KRETA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie czarnych herbatników
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie

  • Herbatniki przekładamy do woreczka i za pomocą tłuczka do mięsa rozkruszamy.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  • Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do ubitej piany. Delikatnie mieszamy.
  • Na dno 4 pucharków wykładamy połowę herbatników.
  • Następnie przekładamy po łyżce masy i kolejno układamy plastry bananów, opierając je o ścianki pucharków. Pozostałe plastry bananów układamy wewnątrz pucharka. Następnie przekładamy pozostałą masę.
  • Na wierzch przekładamy pokruszone herbatniki.
  • Górę deserków dekorujemy plastrem banana.


Deser kopiec kreta
Deser kopiec kreta
Deser kopiec kreta


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

trzy × dwa =