Kruche Ciasto z Dżemem



Domowe kruche ciasto z dżemem lub owocami to idealny dodatek do kawy, a także smaczny deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na kruche ciasto z dżemem, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ciasto zawsze wychodzi, nawet jeśli będzie to Wasz pierwszy wypiek.

Kruche ciasto to bardzo popularny i smaczny wypiek, które bardzo często gości w naszym domu. Jednym z powodów jest fakt, że jest ono bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatków za każdym razem możemy dodać do niego inny dżem lub owoce, przez co smakuje zupełnie inaczej.



Przepis ten, każdy z Was może dostosować pod siebie. Możemy dać odrobinę więcej lub mniej cukru, a także wybrać ulubiony smak dżemu czy owoce. Serdecznie polecam ten wypiek, każdemu z Was.

Tym razem przygotowaliśmy kruche ciasto z dżemem porzeczkowym. Smakuje naprawdę świetnie!

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM

Składniki:

  • mąka – 420 gram
  • cukier – 150 gram
  • sól – szczypta
  • proszek do pieczenia – 2  łyżeczki
  • schłodzone masło – 200 gram
  • jajko – 1 sztuka
  • marmolada porzeczkowa  – 400 gram


Przygotowanie:

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, starte na tarce masło, jajko i wyrabiamy ciasto.
  • Do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 2/3 ciasta i mocno dociskamy do dna. 
  • Na warstwę ciasta rozsmarowujemy marmoladę.  
  • Pozostałe ciasto kruszymy i równomiernie posypujemy marmoladę.
  • Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym pierniku do 190 stopni grzałka góra-dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

osiem − 3 =