Domowe kruche ciasto z dżemem lub owocami to idealny dodatek do kawy, a także smaczny deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na kruche ciasto z dżemem, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ciasto zawsze wychodzi, nawet jeśli będzie to Wasz pierwszy wypiek.
Kruche ciasto to bardzo popularny i smaczny wypiek, które bardzo często gości w naszym domu. Jednym z powodów jest fakt, że jest ono bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatków za każdym razem możemy dodać do niego inny dżem lub owoce, przez co smakuje zupełnie inaczej.
Przepis ten, każdy z Was może dostosować pod siebie. Możemy dać odrobinę więcej lub mniej cukru, a także wybrać ulubiony smak dżemu czy owoce. Serdecznie polecam ten wypiek, każdemu z Was.
Tym razem przygotowaliśmy kruche ciasto z dżemem porzeczkowym. Smakuje naprawdę świetnie!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM
Składniki:
- mąka – 420 gram
- cukier – 150 gram
- sól – szczypta
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- schłodzone masło – 200 gram
- jajko – 1 sztuka
- marmolada porzeczkowa – 400 gram
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, starte na tarce masło, jajko i wyrabiamy ciasto.
- Do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 2/3 ciasta i mocno dociskamy do dna.
- Na warstwę ciasta rozsmarowujemy marmoladę.
- Pozostałe ciasto kruszymy i równomiernie posypujemy marmoladę.
- Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym pierniku do 190 stopni grzałka góra-dół.