Gofry jak z budki

Gofry jak z budki

Gofry jak z budki! Są idealnie chrupiące, delikatne, lekkie i smakują niczym z budki znad morza. Aby były perfekcyjne, należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach!



Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, białka powinny być idealnie ubite ze szczyptą soli, a następnie należy je bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ostatnia kwestia to dobra gofrownica, dzięki niej gofry będą idealnie wypieczone, chrupiące i delikatne. Należy również pamiętać, by nie otwierać gofrownicy, kiedy gofry się pieką, a wiele osób popełnia ten błąd.

Poniżej znajdziecie przepis na idealne ciasto na gofry, a trzymając się powyższych zasad, Wasze gofry z pewnością będą jak z budki. Zapraszam!

PRZEPIS NA GOFRY JAK Z BUDKI

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • 50 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*szklanka o pojemności 250 ml



Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do naczynia przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę. 
  • Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy wodę gazowaną, olej i miksujemy. 
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do żółtek, miksujemy do połączenia składników. 
  • Do masy jajecznej dodajemy ubite wcześniej białka, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 
  • Porcję ciasta wykładamy do nagrzanej wcześniej gofrownicy. Pieczemy 7-8 minut, bez otwierania gofrownicy. Gotowe gofry studzimy na kratce, co zapewni ich chrupkość. 

Uwaga! Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, u mnie 1200 W. Z porcji ciasta wychodzi około 7-8 gofrów. 



Gofry jak z budki
Gofry jak z budki
Gofry jak z budki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *