
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to świetny wybór na wiosenny i letni deser do kawy. Delikatne, maślane ciasto kruche w połączeniu z lekko kwaskowatym rabarbarem i budyniem tworzy wyjątkową kompozycję smaków, której ciężko się oprzeć. Przepis na ciasto z rabarbarem jest niesamowicie prosty, a składniki niezbędne do przygotowania ogólnodostępne.
Ten sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne spotkania czy domowe przyjęcia. Kwaśność rabarbaru przełamuje słodki budyń, a chrupiąca kruszonka dopełnia całość! Jeśli szukacie pomysłu na sezonowy wypiek, ciasto z rabarbarem będzie strzałem w dziesiątkę! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 600 g rabarbaru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 750 ml mleka
Wykonanie
- Blaszkę 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Całość zagnieść na jednolite ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki, drugą częścią ciasta wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem. Blaszkę wstawić do lodówki.
- Do 200 ml mleka wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Pozostałe mleko przelać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka z budyniami i energicznie mieszać, podgrzewać do uzyskania gęstego budyniu.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do blaszki, zalać gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć odłożoną kulkę ciasta z zamrażarki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut, do zarumienienia. Po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem.



