Kulki rybne w zalewie octowej to świetna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Będą idealnym pomysłem na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a nawet na Święta!
Kulki początkowo są panierowane w bułce tartej, smażone, a następnie marynowane w zalewie octowej. Najlepiej smakują na drugi czy trzeci dzień, kiedy smaki się przegryzą. Przepis na kulki rybne w occie jest bardzo prosty, ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a smak wyśmienity! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
KULKI RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, morszczuk)
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa
- 1 litr wody
- 125 ml octu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
- Kajzerkę moczymy w mleku.
- Rozmrożone filety rybne odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Bułkę odsączamy z mleka.
- Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki ostrej, całość dokładnie mieszamy.
- Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z otrzymanej masy rybnej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kolejno panierujemy je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kulki rybne na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, cukier oraz sól, zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy przez 3-4 minuty. Wlewamy ocet, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do dwóch słoików przekładamy kulki rybne i zalewamy przestygniętą zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni, by smaki się przegryzły.