Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach?

Kuchnia sezonowa jest smaczna i zdrowa. Używając do gotowania świeże owoce, warzywa oraz grzyby możemy w pełni cieszyć się ich walorami smakowymi oraz odżywczymi. Wśród mięs na szczególną uwagę zasługuje gęsina – niezwykle popularna późną jesienią oraz zimą. Duża zawartość tłuszczu sprawdzi się w przypadku osób lubiących treściwą kuchnię. Z kolei matiasy przypadną do gustu osobom preferującym niskokaloryczne dania. Sprawdźmy, jak wykorzystać sezonowe składniki w wyśmienitych potrawach!



Dania z dodatkiem sezonowych warzyw

Patelnie Tefal pozwolą nam na przygotowanie kompletnych dań oraz dodatków do potraw w postaci mięsa, ryb oraz warzyw. Dużym zainteresowaniem cieszą się pasty makaronowe oraz risotto. Korzystając z głębokiej patelni wok, możemy przygotować smaczne dania z kuchni chińskiej np. makaron ryżowy z piersią z kurczaka, sezonowymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie. 

Dania z nadzieniem z sezonowych owoców oraz warzyw

Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić w farszu do krokietów – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów. W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami – truskawkami, wiśniami oraz śliwkami węgierskimi.



Popularne zupy krem z sezonowych warzyw oraz smaczne dodatki

Wiele warzyw może nam posłużyć do przygotowania rewelacyjnej zupy krem. Najpopularniejsze z nich to zupa krem z pomidorów, kukurydzy, zielonego groszku, papryki oraz dyni. Dla lepszego smaku możemy użyć dodatki w postaci serków topionych, sera cheddar, śmietany, ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw. 

Wegańskie kotlety i “pałki z kurczaka”

Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa. Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym oraz usmażone na patelni wyglądem będą przypominały pałki kurczaka. 

Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi

Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi smakują wybornie. Grill elektryczny Tefal sprawdzi się nie tylko w okresie letnim. O tej porze roku możemy grillować na nim cukinii, bakłażany, paprykę, kolby kukurydzy, kalafior oraz ziemniaki. Jesienią oraz zimą niektóre warzywa możemy przemycić w kotlecie mielonym. Klasyczny kotlet z nadzieniem znany z kuchni greckiej wypełniony jest farszem z sera fety, pomidorów oraz papryki pepperoni. Pomidory możemy zastąpić szpinakiem lub jarmużem. 

Dania sezonowe gotowane metodą sous-vide

Metoda sous-vide umożliwia gotowanie zdrowych potraw. Oprócz dań wytrawnych możemy przygotować smaczne dania na słodko. Najczęściej urządzenie do gotowania metodą próżniową używamy do przygotowywania mięsa oraz ryb. Gotując w nich warzywa oraz owoce zadbamy o wspaniały kolor, zapach oraz smak. Ponadto produkty zachowają swoją teksturę. Warzywa możemy użyć jako dodatek do dania głównego lub zjeść jako samodzielny posiłek. Z kolei owoce tj. maliny oraz truskawki, sprawdzą się jako ciepły dodatek do panna cotty, budyniu czy też lodów waniliowych. 

Używając produktów sezonowych warto eksperymentować. Inspiracje możemy czerpać z mediów społecznościowych, blogów kulinarnych, książek, czasopism oraz podróży, podczas których mieliśmy możliwość skosztować egzotyczne potrawy. 



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy − 1 =