Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach?

Kuchnia sezonowa jest smaczna i zdrowa. Używając do gotowania świeże owoce, warzywa oraz grzyby możemy w pełni cieszyć się ich walorami smakowymi oraz odżywczymi. Wśród mięs na szczególną uwagę zasługuje gęsina – niezwykle popularna późną jesienią oraz zimą. Duża zawartość tłuszczu sprawdzi się w przypadku osób lubiących treściwą kuchnię. Z kolei matiasy przypadną do gustu osobom preferującym niskokaloryczne dania. Sprawdźmy, jak wykorzystać sezonowe składniki w wyśmienitych potrawach!



Dania z dodatkiem sezonowych warzyw

Patelnie Tefal pozwolą nam na przygotowanie kompletnych dań oraz dodatków do potraw w postaci mięsa, ryb oraz warzyw. Dużym zainteresowaniem cieszą się pasty makaronowe oraz risotto. Korzystając z głębokiej patelni wok, możemy przygotować smaczne dania z kuchni chińskiej np. makaron ryżowy z piersią z kurczaka, sezonowymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie. 

Dania z nadzieniem z sezonowych owoców oraz warzyw

Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić w farszu do krokietów – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów. W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami – truskawkami, wiśniami oraz śliwkami węgierskimi.



Popularne zupy krem z sezonowych warzyw oraz smaczne dodatki

Wiele warzyw może nam posłużyć do przygotowania rewelacyjnej zupy krem. Najpopularniejsze z nich to zupa krem z pomidorów, kukurydzy, zielonego groszku, papryki oraz dyni. Dla lepszego smaku możemy użyć dodatki w postaci serków topionych, sera cheddar, śmietany, ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw. 

Wegańskie kotlety i “pałki z kurczaka”

Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa. Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym oraz usmażone na patelni wyglądem będą przypominały pałki kurczaka. 

Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi

Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi smakują wybornie. Grill elektryczny Tefal sprawdzi się nie tylko w okresie letnim. O tej porze roku możemy grillować na nim cukinii, bakłażany, paprykę, kolby kukurydzy, kalafior oraz ziemniaki. Jesienią oraz zimą niektóre warzywa możemy przemycić w kotlecie mielonym. Klasyczny kotlet z nadzieniem znany z kuchni greckiej wypełniony jest farszem z sera fety, pomidorów oraz papryki pepperoni. Pomidory możemy zastąpić szpinakiem lub jarmużem. 

Dania sezonowe gotowane metodą sous-vide

Metoda sous-vide umożliwia gotowanie zdrowych potraw. Oprócz dań wytrawnych możemy przygotować smaczne dania na słodko. Najczęściej urządzenie do gotowania metodą próżniową używamy do przygotowywania mięsa oraz ryb. Gotując w nich warzywa oraz owoce zadbamy o wspaniały kolor, zapach oraz smak. Ponadto produkty zachowają swoją teksturę. Warzywa możemy użyć jako dodatek do dania głównego lub zjeść jako samodzielny posiłek. Z kolei owoce tj. maliny oraz truskawki, sprawdzą się jako ciepły dodatek do panna cotty, budyniu czy też lodów waniliowych. 

Używając produktów sezonowych warto eksperymentować. Inspiracje możemy czerpać z mediów społecznościowych, blogów kulinarnych, książek, czasopism oraz podróży, podczas których mieliśmy możliwość skosztować egzotyczne potrawy. 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *