Kulki rybne w zalewie octowej

Kulki rybne w zalewie octowej

Kulki rybne w zalewie octowej to świetna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Będą idealnym pomysłem na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a nawet na Święta!



Kulki początkowo są panierowane w bułce tartej, smażone, a następnie marynowane w zalewie octowej. Najlepiej smakują na drugi czy trzeci dzień, kiedy smaki się przegryzą. Przepis na kulki rybne w occie jest bardzo prosty, ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a smak wyśmienity! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

KULKI RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, morszczuk)
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 1 litr wody
  • 125 ml octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli


Wykonanie

  • Kajzerkę moczymy w mleku.
  • Rozmrożone filety rybne odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Bułkę odsączamy z mleka.
  • Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki ostrej, całość dokładnie mieszamy.
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z otrzymanej masy rybnej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kolejno panierujemy je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kulki rybne na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, cukier oraz sól, zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy przez 3-4 minuty. Wlewamy ocet, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do dwóch słoików przekładamy kulki rybne i zalewamy przestygniętą zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni, by smaki się przegryzły.


Kulki rybne w zalewie octowej
Kulki rybne w zalewie octowej
Kulki rybne w zalewie octowej


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

jeden × 3 =