Filet z Kurczaka Pod Porową Pierzynką



Wiele z Was bardzo często zadaje sobie pytanie, co dziś na obiad? Mimo, iż przepisów i pomysłów na obiad jest mnóstwo, czas od czasu każdy z nas ma taki dzień, że po prostu nie ma pomysł na to co dobrego do jedzenia przyrządzić.

Najbardziej popularnym mięsem, które większość z nas wybiera na obiad jest kurczak, zazwyczaj przygotowywany w panierce z bułki tartej i smażony na patelni. Ale ileż można jeść kurczaka w takiej postaci? Zbyt często przygotowywane dania obiadowe po prostu nam się przejadają, dlatego też warto czas od czasu spróbować czegoś nowego.

Szukając natchnienia na domowy obiad, postanowiłam przygotować filet z kurczaka pod porową pierzynką i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę!

Filet z kurczaka pod porową pierzynką to idealna propozycja na smaczny i szybki obiad. Mięso jest mięciutkie, soczyste i bardzo delikatne. Porowa pierzynka nadaje mu ciekawego smaku. Całość smakuje naprawdę obłędnie!

Filet z kurczaka pod porową pierzynką świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy ryżu a szczególnie z dodatkiem frytek. Warto także zadbać o surówkę, bez której nie wyobrażam sobie obiadu. Idealna będzie surówka z białej kapusty: SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

PRZEPIS NA FILET Z KURCZAKA POD POROWĄ PIERZYNKĄ

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki twarogu „President” z ziołami
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa gyros


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, Następnie podzielić na mniejsze kotleciki i delikatnie rozbić tłuczkiem.
  • Przygotować marynatę z przyprawy gyros, słodkiej papryki, soli i pieprzu oraz łyżki oliwy i łyżki wody. Gotową marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać, tak aby całe kotleciki były obtoczone w marynacie. Odstawić do lodówki na ok 30 minut.
  • Pora umyć i pokroić w półkrążki, ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać serek, szczyptę soli i pieprzu, całość wymieszać.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim poukładać kotleciki, a na każdym z nich ułożyć warstwę porowej pierzynki.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

16 − dziesięć =