Kotlety mielone ze szczypiorkiem

Przepis na kotlety mielone zna chyba każdy. Są jednak różne wersje tego dania i w każdym domu robione są nieco inaczej. Kotlety mielone zazwyczaj szykuje się z mięsa wieprzowego, ja jednak tym razem przygotowałam mielone z mięsa drobiowego z dodatkiem szczypiorku. Do mięsa mielonego dodałam namoczoną w mleku bułkę, co sprawia, że są one wilgotne i soczyste. Ważne jest również samo wyrabianie mięsa, by kotlety były idealnie gładkie.



Poniżej zaprezentuję Wam mój przepis na pyszne kotlety mielone ze szczypiorkiem. Są niesamowicie soczyste, mają idealną konsystencję i co najważniejsze świetnie smakują. Takie kotlety mielone w towarzystwie tradycyjnych ziemniaków i surówki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam na przepis! A Wy jak robicie swoje kotlety mielone?

PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE ZE SZCZYPIORKIEM

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe)
  • 1 mała kajzerka
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia bułki


Wykonanie

  • Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 10-15 minut. 
  • Mięso mielone (u mnie drobiowe) przełożyć do miski, dodać posiekany szczypiorek, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą z mleka bułkę. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni około 2-3 minuty. 
  • Z otrzymanej masy uformować kotleciki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać odrobinę bułki tartej. Nie powinna być jednak za bardzo zbita, ponieważ luźniejsza masa zapewni nam delikatniejsze i mniej twarde kotlety. 
  • Uformowane kotlety panierujemy kolejno w bułce tartej. 
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy kotlety, smażąc je na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

13 − 10 =