Leczo do słoików

szybkie leczo do słoików


Leczo do słoików – pyszny przepis na bazę obiadową

Leczo do słoików na zimę to świetny sposób na to, by w pełni wykorzystać sezon na polskie warzywa. Dzięki temu zimą możemy rozkoszować się ich smakiem.

Jeśli szukacie pomysłu na leczo do słoików, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Ta sprawdzona receptura pozwoli Wam zachować smak sezonowych warzyw na dłużej! 

Aromatyczne warzywa, papryka, cukinia i cebula, połączone w gęsty, pełen smaku sos to idealna baza do szybkiego obiadu. Wystarczy otworzyć słoik, podgrzać i podać z kiełbasą, ryżem czy świeżym pieczywem. Przepis na domowe leczo jest prosty, a dzięki pasteryzacji leczo zachowuje świeżość i aromat przez wiele miesięcy.

Przekonajcie się sami, jak zrobić pyszne, domowe leczo do słoików krok po kroku. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA LECZO DO SŁOIKÓW

Składniki

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 kg pomidorów świeżych
  • 3 małe cukinie
  • 4 papryki świeże
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków lubczyku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka 
  • oliwa do smażenia


Wykonanie

 

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cukinię pokroić w półplastry, paprykę czerwoną pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Przełożyć cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać cukinię, paprykę i pomidory. Podsmażać około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kolejno dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną bazylię i lubczyk. Całość wymieszać i smażyć kolejne 15 minut.
  4. Pomidory z puszki zblendować na gładki mus. Przełożyć do garnka i dusić razem przez około godzinę, aby smaki dobrze się przegryzły, a leczo nabrało intensywnego aromatu.

Pasteryzacja: Gorące leczo przekładać do czystych słoików i zakręcać. Wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 110 stopni. Od momentu nagrzania się piekarnika pasteryzować 20 minut.



Leczo do słoików
przepis na leczo do słoików
domowe leczo do słoików
szybkie leczo do słoików


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 567

Dodaj komentarz

4 − 3 =