
Leśny mech z malinami to wypiek idealny na urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Równie dobrze możesz je upiec bez jakiejkolwiek okazji, ponieważ jest obłędne w smaku i co istotne, dość łatwe w przygotowaniu.
Ciasto leśny mech ma piękny zielony kolor, a to zasługa świeżego szpianku, który jest dodany do biszkoptu. Dodatkowo w cieście znajduje się warstwa malin zatopionych w galaretce oraz pyszny krem śmietankowy z białą czekoladą. Całość pięknie prezentuje się na talerzu i smakuje nieziemsko. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne i nietrudne w przygotowaniu ciasto, leśny mech z malinami będzie idealnym wyborem.
LEŚNY MECH Z MALINAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 125 ml oleju
- 280 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- 400 g malin (u mnie mrożone)
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie
BISZKOPT:
- Szpinak zblendować na papkę.
- Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i całość ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać olej. Kolejno przełożyć mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach do połączenia.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy szpinakowej i całość zmiksować do połączenia.
- Masę przelać na blaszkę (24 x 24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, ściąć wierzch biszkopta i pokruszyć. Odłożyć na bok.
GALARETKA:
- W 700 ml gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić do przestygnięcia. Następnie wrzucić maliny, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na ciasto i całość wstawić do lodówki.
KREM:
- W rondelku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do całkowitego schłodzenia.
- Schłodzoną śmietankę czekoladową, mascarpone i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę i wyrównać.
- Wierzch posypać pokruszonym ciastem biszkoptowym.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.
Czy olej mogę zastąpić masłem? Jeśli tak to w jakiej proporcji?
Zalecam użycia oleju 🙂
Niestety schłodzona śmietana z rozpuszczona czekolada za nic się nie chciała ubić – mąż właśnie goni o 22:00 do Tesco po mascarpone i nie będzie tam ani śmietany ani czekolady – zbędne kalorie a mało dodatkowego smaku. Ubije dodam troszkę cukru i reszta jak w przepisie 🙂 a! I olej zredukowany do 100ml za to proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki i będzie pięknie – dziękuję mimo wszystko świetny smak!
Pani Moniko, śmietanka z czekoladą muszą być naprawdę dobrze schłodzone. Najlepiej połączyć śmietankę z czekoladą, pozostawić do przestygnięcia i odstawić do lodówki na całą noc. Jeśli całość będzie dobrze chłodzona krem fajnie się ubije 🙂 Moim zdaniem biała czekolada dodaje fajnego smaku do ciasta, ale owszem można przygotować krem bez czekolady 🙂