Łódeczki z tortilli

Łódeczki z tortilli

Łódeczki z tortilli to świetna baza do przygotowania wielu ciekawych przekąsek. Kawałki tortilli zapieczone w piekarniku są niesamowicie chrupkie i pyszne. Nafaszerowane ulubionymi dodatkami stanowią świetną przekąskę na domowe imprezy.



Moje łódeczki z tortilli nafaszerowałam sałatką, kremowym serkiem, pomidorem i ogórkiem. Smakują naprawdę świetnie i są bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie sprawdzą się na Sylwestra, domowe imprezy czy inne przyjęcia. Zapraszam na przepis!

ŁÓDECZKI Z TORTILLI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 tortilla
  • 100 g kremowego serka typu Almette
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 4 cm świeżego ogórka
  • 6 liści sałaty masłowej lub rzymskiej
  • oliwa


Wykonanie

  • Z tortilli, za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy 6 kółek. Każde z nich delikatnie spryskujemy oliwą.
  • Tortille formujemy w łódki i układamy w odwróconej do góry nogami formie do babeczek. Tak jak na zdjęciu poniżej.
Łódeczki z tortilli przepis


  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 5 minut, do zarumienienia.
  • Tortille wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na liść sałaty nakładamy porcję serka śmietankowego, składamy i wsadzamy w naszą łódeczkę.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a następnie w plasterki. Ogórka kroimy w kosteczkę.
  • Na serek układamy cienkie plastry pomidorków koktajlowych i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem.


Łódeczki z tortilli przekąski
Przepis na łódeczki z tortilli
Imprezowe łódeczki z tortilli


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 21

Dodaj komentarz

18 − sześć =