Łosoś to bardzo smaczna i delikatna ryba. W każdym domu powinna się czas od czasu pojawić, ze względu na cenne właściwości, które posiada. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera także kwasy omega-3 oraz inne cenne witaminy.
Łosoś pieczony z sezamem robi się praktycznie sam. Wystarczy wymieszać składniki na marynatę, polać nim łososia i zapiec. W czasie zapiekania możemy przygotować do niego ryż i ulubioną surówkę.
Poniżej zaprezentuję Wam bardzo łatwy i smaczny przepis na filet z łososia w sosie sojowo-miodowym z dodatkiem sezamu. Idealny pomysł na wykwintny i smaczny obiad, który jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Idealnie smakuje z ziemniakami, frytkami czy ryżem. Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie surówka z białej kapusty.
PRZEPIS NA ŁOSOSIA Z SEZAMEM
Składniki
- 400 g łososia
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
- Fileta z łososia opłukać i wyciągnąć z niego ości. Ja robię to przy użyciu pęsety.
- Następnie umieścić go w naczyniu żaroodpornym, posypać pieprzem i solą.
- Miód wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Taką mieszanką polać łososia.
- Całość posypać sezamem.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut, grzanie góra dół.
Uwaga! Łososia możemy równie dobrze zastąpić pstrągiem łososiowym i przygotować według tego samego przepisu. Jest równie smaczny!
Mmm, łosoś w super wydaniu, zdrowo i smacznie!!
Przepyszny polecam