Kruche ciasteczka z czekoladą

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka z czekoladą. Najsmaczniejsze ciasteczka pod słońcem! Uważam, że to jeden z najlepszych przepisów na domowe ciasteczka, które są uwielbiane przez dzieciaki.



Sprawdzony przepis na ciasteczka, powinien mieć każdy, ten jest najlepszy. Ciasteczka szykuje się bardzo szybko. Można je przygotować w dosłownie 15 minut, a kolejne 15 potrzebujemy na ich upieczenie. Ciasteczka są najlepsze, jak po upieczeniu chwilę poleżą, ale ich cudowny zapach czasem na to nie pozwala.

Kruche ciasteczka z czekoladą smakują naprawdę obłędnie! Do ich przygotowania możecie wybrać dowolny rodzaj czekolady. Ja postawiłam na połowę gorzkiej i połowę mlecznej i wyszło naprawdę pysznie. Do kruchych ciasteczek możecie również dodać inne ulubione dodatki, na przykład rodzynki czy orzechy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Na pewno po skosztowaniu ciasteczek, przepis zostanie z Wami na dłużej.

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS


Liczba porcji: 16 ciasteczek | Czas pieczenia: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie

  • Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
  • Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Do miski przekładamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miękkie masło, cukier oraz sól. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
  • Do ciasta przesypujemy posiekaną czekoladę. Ja wybrałam mleczną oraz gorzką, pół na pół. Możecie dodać samą mleczną lub samą gorzką, pod swój smak. Ciasto z czekoladą dokładnie mieszamy.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni odrywamy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy za pomocą dłoni i przekładamy na blachę. Z podanych proporcji wyszło mi 16 ciasteczek.
  • Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.