Meksykańskie rożki z tortilli to super pomysł na efektowną i smaczną przekąskę. Są bardzo sycące, więc śmiało można przygotować je na obiad, kolację, czy zabrać ze sobą do pracy.
Rożki z tortilli w stylu meksykańskim świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je serwować same lub z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego. Idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, domowe imprezy, święta czy sylwestra. Na pewno zachwycą Waszych gości. Zapraszam na przepis!
MEKSYKAŃSKIE ROŻKI Z TORTILLI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 cebula
- 150 g passaty pomidorowej
- 8 mini tortilli
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 1 jajko
Wykonanie
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną ostrej papryki. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy do zarumienienia.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę. Przekładamy na osobną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy przez kilka minut. Paprykę kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kukurydzę oraz fasolę, znów chwilę dusimy.
- Do podsmażonego mięsa przekładamy zawartość patelni i dodajemy passatę. Podsmażamy przez kilka minut.
- Mini tortille dzielimy na pół i zwijamy w rożki. Brzegi łączymy ze sobą za pomocą wykałaczki.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Do każdego rożka dajemy odrobinę sera, następnie porcję farszu i lekko ugniatamy. Na wierzch znów dajemy ser żółty.
- Wypełnione rożki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.